Položite ECL ispit

ECL (European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages) ECL kurs poznavanja jezika je stvoren kao potreba da se razvije uniformizovani test za zemlje članice Evropske unije, a koristi se i u SAD-u. Profesionalna obaveza ECL testiranja je isprava data univerzitetima koji su smešteni u državama koje su uticale na izradu testa i na kojima je obaveza ocenjivanja samih radova. Broj tih centara je proširen, tako da se ovaj ispit može polagati u Češkoj, Engleskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Španiji, Poljskoj, Rumuniji, Sloveniji i Srbiji.

Među onima koji se odlučuju da polažu ovaj ispit je sve veći broj studenata i predstavnika različitih oblasti u sferi poslovanja koji žele da svoje studije ili posao nastave u inostranstvu. Sa rastom tendencija da se ovaj ispit polaže na internacionalnom nivou, ECL sertifikat (čije je polaganje izvodljivo na sve više evropskih jezika) predstavlja važnu stavku u vašem pasošu. Na primer, u Mađarskoj ECL ispit je zvanično priznat od strane Ministarstva obrazovanja.

Sadržaj i celokupna važnost testa je bila zasnovana na temeljnom istraživanju i testiranju probnih ciljnih grupa. ECL podrazumeva usmenu i pismenu proveru znanja i mogućnosti funkcionalne upotrebe jezika u poslovnoj i sferi svakodnevnog govora na različitim nivoima.

ECL testovi postoje u četiri nivoa (A,B,C i D) i ne uključuju proveru znanja kada su u pitanju gramatika i prevodi tekstova. Svaki od nivoa podrazumeva proveru i evaluaciju četiri kategorije:

- sposobnost razumevanja sagovornika
- pisanje (kompozicija)
- čitanje (mogućnost shvatanja pročitanog)
- govorne veštine

A nivo se može postići tek posle 300 - 350 sati intenzivnog pohađanja kursa i predstavlja niži nivo opšteg znanja. Testovi B nivoa pokazuju osnovno znanje, C nivo - prosečno znanje stranog jezika i četvrti D nivo predstavlja znanje najbliže onih kojima je to maternji jezik.